C++ Bitsel Operatörler

C programlama dilinde kullanılan bitsel Operatörler 

&   Ve (And)
|    Veya (Or)
  Özel veya (Xor)
~   Değil (Not)
<< Sola Kaydırma (Shift left)
>> Sağa Kaydırma (Shift right)

Ve Operatörü & (AND)

İki sayının bitlerine AND mantıksal işlemi uygular. İki bitte 1 bir olduğunda sonuç 1'dir diğer bütün olasılıklarda sonuç sıfırdır.
Veya  Operatörü | (OR)
İki sayının bitlerine OR mantıksal işlemi uygular. Yanlızca iki bitte 0 olduğunda sonuç sıfırdır diğer bütün olasılıklarda sonuç 1'dir.
Özel Veya Operatörü  ^ (XOR)
İki sayının bitlerine XOR mantıksal işlemi uygular. İki bit bir birnden farklı ise sonuç 1'dir diğer bütün olasılıklarda sonuç 0'dır.
Değil   Operatörü ~ (NOT)
Bu işlec tek bir değişkenle kullanılır. Başına yazıldığı sayının değilini alır. Sıfırları 1, birleri 0 yapar.
Sola Kaydırma  Operatörü  << (Shift left)
Bir değişkenin sonuna yazılır ve sonrasında kaydırma yapılacak hane sayısı yazılır. İçeriği yazılan sayı kadar sola kaydırır. Örneğin 1 sayısını sola bir kaydırırsak sonuc iki olur. Sola kaydırılan her hanede ikilik sayı sistemi olduğu için sayı ikiye katlanır. Eğer sayının ilk hanesi 1 ise kaydırma işleminden sonra kaybolacaktır.
Sağa Kaydırma Operatörü >> (Shift right)
Bir değişkenin sağına yazılır sonrasında kaydırma yapılacak hane sayısı yazılır. İçeriği yazılan sayı kadar sağa kaydırır. 4 sayısını 1 sağa kaydırırsak sonuç 2 olur. Sağa kaydırılan her hanede ikilik sayı sistemi olduğu için sayı ikiye bölünür. Eğer son hane 1 ise kaydırma işleminden sonra kaybolacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder