Teknolojiye Rehber Hergün Ziyaret Etmeye Değer

Popüler Yayınlar

18 Mayıs 2020 Pazartesi

P2P Nedir?

Peer-to-Peer (P2P) nedir?

Merkezi kontrole ihtiyaç duymadan, iki veya daha fazla bilgisayarın veri paylaşmak amacıyla birbirine bağlandığı ağ protokolüne Peer-to-Peer ya da P2P denir. Buradaki “peer” sözcüğü “eş” anlamında kullanılır. Eşler, herhangi bir otoriteye ihtiyaç duymadan ya da merkezi kontrol olmadan kendilerine ait veri depolama donanımlarını ağın kullanımına açarlar. 

Bu protokolde, ağa bağlı bilgisayarlara veri paylaşabildiği gibi, onların cihazlarındaki verilere de erişmek mümkündür. Yani;

P2P ağlarında merkezi sunucu yapısına ihtiyaç yoktur. Eşler hem sağlayıcı, hem de tüketicidirler.

P2P yasal mı?

Bilgisayarların doğrudan birbirine bağlandığı P2P ağ protokollerinde, her dosya tipini paylaşma olanağı bulunduğundan işlemler daima yasalara uygundur diyemeyiz.

P2P ağ protokolü yasalara uygun olsa da, kullanıcılar arasında aktarılan dosyaların telif hakları ile korunması ya da bunların ücretli içerikler olması transfer işlemini yasa dışı hale getirebilir. Telif hakları ile korunan sanat eserleri, filmler, lisanslı yazılımlar gibi içeriklerin kullanıcılar arasında el değiştirmesi, teknolojinin kötüye kullanımı olarak yorumlanır ve birçok ülkede bunun cezai yaptırımı söz konusudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder