Tapu Almak İçin Hangi Belgeler Gerekiyor?
Tapu Müdürlüğü’ne gidip tapu devir işlemi yapması gereken vatandaşlar “Tapu için gerekli belgeler” konusunda yeterli bilgi sahibi değiller. Eğer belgeler eksiksiz olursa işlemler aynı gün bile sonuçlanabiliyor. Ev, arsa, arazi, ticari yapı gibi gayrimenkullerin devrini gerçekleştirmek için vatandaşlar kadastro müdürlüklerine şahsen müracaat edebileceği gibi internet üzerinden randevu alarak da yapılabiliyor. Peki, Tapu için gerekli belgeler nelerdir?
İşte Tapu işlemlerinde gereken evraklar listesi…
Ev, arsa, arazi, ticari yapı gibi birçok gayrimenkullerin satışı yani yasal adıyla tapu devir işlemlerinde kişilerin bazı belgeleri temin ederek Tapu Müdürlüğü’ne müracaat etmesi gerekiyor. Bu devrin yapılması için ise yerine getirilmesi gereken üç önemli aşama bulunuyor. Yetkili kuruma başvurmadan önce devir için randevu almak büyük önem taşıdığı gibi kuruma bizzat işlem yapmaya gittiğiniz gün tüm belgelerin eksiksiz olması gerekir. Peki, Tapu için gerekli belgeler nelerdir? İşte İşte Tapu işlemlerinde gereken evraklar listesi…
TAPU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?
Tapu devri işlemleri için üç aşama bulunmaktadır. Bunlar; Tapuya gitmeden önce yapılan işlemler, Tapu evrakları ile tapuda yapılan işlemler, Tapu aldıktan sonra yapılan işlemlerdir.
Tapu devretme, mülk sahibinin değiştiğini kayıtlara resmi olarak geçirmek için yapılmaktadır. Alıcı ve satıcı ya da vekilleri, tapu devir işlemlerinde hazır bulunarak işlemi tamamlar. Böylece ev satışı resmi olarak sonuçlanmış olur.
Gayrimenkul satışı sonrasında tapu devir teslim işlemi için Tapu Müdürlüğünün resmi web sitesinde tapu randevu kaydı oluşturmak gerekir. Bu randevu için Alo 181 numaralı hattı da arayabilirsiniz. Ancak randevusuz bir şekilde tapu devir işlemlerini başlatmak yada tamamlamak mümkün değildir.
Belirlenen randevu günü ve saatinden önce gerekli belgeleri hazırlamanız gerekmektedir.
Bu belgeler ise sırasıyla şöyle;
- 1 adet renkli resim (son iki ay içinde çekilmiş ve yüzünüzün net göründüğü)
- T.C kimlik belgesi (nüfus cüzdanı) aslı ve fotokopisi
- Tapu belgesinin aslı ve bir adet fotokopisi
- İkâmetgah adresi ve telefon bilgisi
- Bir yılı doldurmamış deprem sigortası poliçesinin fotokopisi (D.A.S.K) (Doğal Afet Sigortası)
- Emlak vergi dairesinden alınmış temiz kağıdı
- Satıcı tapuya şahsen müracaat etmeyecek ise müracaat eden kişi için bir vekaletname gereklidir.
- Ancak gayrimenkul alım ve satımlarında taraflardan bir kişinin tüzel kişi olması durumunda bu belgeler değişiklik gösterebilir.
Eğer durum böyleyse;
- Vergi levhasının aslı ve bir adet örneği
- Şirket yetkilisinin imza sirküleri
- Belediyeden alınan harca tabi rayiç değer ve vergi borcu yoktur yazısı
- Şirket adına satış vekaletname ile gerçekleşecekse vekaletnamenin aslı getirilmelidir.
Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi olan şirketlerin Ticaret Sicil Memurluğunca düzenlenmiş olan ve taşınmaz mala ilişkin satış sırasında yetkinin ve yetkililerin kimlik bilgilerinin açıkça bulunduğu yetki belgesi getirilmelidir.
Bağlı bulunulan sanayi ve ticaret odası müdürlüğünden tasdikli olarak alınan yetki belgesinin kesinlikle işlemin yapıldığı yılın tarihini taşıması gerekir.
Tapu harcı hesaplama ve sorgulama işlemlerinden önce “Tapu harcı ne demek?” ona yanıt vermek gerekir. Tapu harcı, gayrimenkullerin alım-satımı sırasında ödenmesi gereken bir masraftır ve sadece bir kez ödenir. Gayrimenkulün tapuda beyan edilen satış bedeli üzerinden hesaplanır.
Tapu kaç gün sonraya randevu veriyor?
Tapu kaç gün sonraya randevu veriyor? İlgili tapu müdürlüğünde yoğunluk olmaması durumunda tapu randevuları genelde ertesi güne verilir. Yoğun olan tapu dairelerinde eğer günlük randevu kontenjanı dolmuşsa randevu ileri günlere ertelenebilir. Başvuru sırasında ileri tarih seçebilirsiniz.
TAPU HARCINI KİM ÖDER?
Tapu harcını ödeyecek olan kişi; satıcı ve alıcının aralarında anlaşması sonucu belirlenir. Eğer ortak bir karar alınmazsa yasalar gereğince ödeme her iki taraf arasında eşit olarak paylaştırılır.
Tapu masrafı, 2021 yılı itibarıyla satış bedelinin %4’ü olacak şekilde alınmaktadır. Tapu harcı bedeli, “aksi taraflarca kararlaştırılmadıkça” alıcı ve satıcıdan eşit olarak yani her birinden satış bedelinin %2’si oranında tahsil edilir.
Satışı gerçekleştirilen iş yerleri için de aynı miktarda tapu harcı alınır.
TAPU HARCI NASIL HESAPLANIR?
“Tapu masrafı nasıl hesaplanır?” özellikle ödeme işlemleri sırasında tapu sahiplerinin merak ettiği bir konudur.
Tapu harcını hesaplamak için alıcı veya satıcının beyan ettiği gayrimenkul alış-satış fiyatları üzerinden işlem yapmak gerekir. Hesaplama kapsamında hem alıcı hem de satıcı, alış/satış işlemi için beyan edilen konut fiyatının %2’si kadar toplamda %4 olacak şekilde (her bir taraf %2) harç öder. Bu kapsamda örneğin tapuda alış/satış değeri 200 bin TL olarak beyan edilen bir gayrimenkul için %4 oranı üzerinden toplamda 8 bin harç ödemesi yapmak gerekir.
Bu durum sadece satıcının alıcıdan tüm tapu harcını ödemesini talep etmesi ve alıcının bu durumu kabul etmesi şartı ile değişir. Bu tip bir anlaşma, sözleşme kapsamında sunulursa aynı örneğe göre bu kez sadece alıcı, tapu harcını karşılar.
ÖNCE TAPU MU PARA MI?
Noterce paranın teslimi gerçekleşir ve tapu verilir. Emlak alım satım işlemi gerçekleşmiş olur. Yine noterde gerçekleştirilen alım satım işlemlerinde para, online yöntemlerle gönderilir. EFT veya havale olarak adlandırılan bank transfer sistemiyle, satıcının hesabına gönderilen para noterde onaylanır.
KİMLER EMLAK VERGİSİNDEN MUAFTIR?
İşsizler, ev hanımları, şehit yakınları, emekliler, gaziler, engelliler, dul ve yetimler, ek gelire sahip değillerse ve brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan bir konutları varsa Emlak Vergisi ödemezler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder