Yazılım Dilleri,Yazılım Dersleri,Teknoloji Kullanım Rehberleri

24 Temmuz 2018 Salı

Bluetooth Versiyonları Arasındaki Farklar

İlk kez 1994 yılında Ericsson tarafından icat edilen Bluetooth bugün Bluetooth Special Interest Group (SIG) tarafından yönetiliyor ve günümüzde en sık kullanıldığı alanların başında kablosuz kulaklıklar ve fareler gelmekte. Farklı cihazlarda farklı versiyonlarla karşımıza çıkan Bluetooth’u gelin ilk sürümünden günümüze ve ilerisine doğru kıyaslayalım ve farklarını görelim.

RS-232 veri kablolarına bir kablosuz alternatif olması için geliştirilen Bluetooth icat edildiği zamanlarda verinin seri haberleşme ile iletilmesinde bir standart durumundaydı. Her ne kadar bu standart 1994’de geliştirilmiş olsa da ilk Bluetooth versiyonunun resmi olarak yayınlanması 4 yıl sonrasını bulacaktı.

Bluetooth 1.x



Bluetooth v1.0 ve v1.0B beraberinde bazı sorunlarla ortaya çıkmıştı. Uyumluluk problemleri yaşanıyordu ve günümüz standartları ile kıyaslandığında 1 Mbpsgibi oldukça yavaş bir veri iletim hızına sahipti. Bluetooth v1.0’a bugün artık yalnızca kendine müzede yer bulmuş cihazlarda rastlayabilirsiniz.

Bluetooth 2.x



Birinci jenerasyon Bluetooth’un üzerinde yapılan birkaç revizyonunardından, Bluetooth Special Interest Group 2004 yılında Bluetooth v2.0’ı yayınladı. Kendisi Enchanced Data Rate (EDR) adında ilk kez saniyede 3 Mbit veri hızına ulaşılmasını sağlayan bir teknolojiye sahipti. Bluetooth 2.0 günümüzde en çok kullanılan Bluetooth versiyonları arasında yer alıyor ve bazı yeni cihazlarda rastlanmaya devam ediyor.

Bluetooth 3.x



2009 yılında SIG Bluetooth v3.0 ile çağatlayacaktı. Teknoloji HS yani High-Speed (Yüksek Hız) denilen bir veri transfer teknoloji ile duyuruldu ve bu Bluetooth 3.0’ın teorik olarak saniyede 24 Mbit hızda veri aktarabilmesine imkan veriyordu. High-Speed teknolojisi Bluetooth’un ilk kez, tıpkı Wi-Fi cihazları gibi, alternatif bir radyo üzerinden çalışabilmesini sağladı. Diğer önemli iyileştirmeler arasında ise Enchanced Retransmission Mode’un (ERTM) tanıtılması ile Bluetooth profil bilgisinin aktarımında alternatif MAC ve PHY kullanımları göze çarpmaktaydı.

Bluetooth 4.x



2010 yılında ise Bluetooth v4.0 ilk kez duyuruldu ve bu versiyon ile Low Energy(LE) denilen düşük enerjili cihazlardan veri toplanmasını sağlayan yeni bir özelliğin hayatımıza girmesini sağladı. Bu özellik sayesinde fitnesssağlıkgüvenlik ve ev eğlencesi gibi ürünleri kapsayan sektörlerde önemli gelişmeler yaşandı. Bluetooth Smart adıyla da bilinen bu versiyon önceki sürümlerle benzer veri aktarım mesafesini sunarken daha az güç tüketimini ve dolasıyla bugünkü giyilebilir teknolojinin ilk adımlarının atılmasını sağladı.

Devamında yapılan revizyonlar ile 4.1 ve 4.2 sürümlerine ulaşıldı. Bu sürümler ile daha çok güvenlik ve gizlilik üzerine odaklanılırken LTE desteği ve toplu veri aktarım oranı gibi noktalarda iyileştirmeler yapıldı.

Bluetooth 5.0 Oldukça Yakın

Bluetooth Special Interest Group 2016 Haziran ayında Bluetooth v5’i duyurdu. Yayınladıkları basın bildirisine göre yeni Bluetooth “Bluetooth 5” olarak tanıtılacak ve veri aktarım mesafesi, veri aktarım hızı ve geniş bant mesajlaşma kapasitesi gibi noktalarda belirgin iyileştirmelere sahip olacak. Bluetooth 5 ile amaç Bluetooth teknolojisinin hem ev hem de açık alanlardaki kullanımını daha yaygın hale getirmek olacak.

Bluetooth 5’in en erken bu yılınsonunda ya da gelecek sene çıkması bekleniyor. Bu yeni sürüm ile özellikle açık alanlarda çeşitli amaçlara hizmet eden ve birbirleriyle iletişim kurabilen Bluetooth cihazlarının yaygınlaşacağını öngörebiliriz. Bluetooth teknolojisi ve sürümleri arasındaki farklar hakkında bilinmesi gerekenler şimdilik bunlardı.
Kaynak: akıllıtelefon




Share:

24 Mart 2018 Cumartesi

Araba Yıkama Rehberi

1. Önce İÇ KABA TEMİZLİKLE başlar. Halı ve koltuklardaki kir ve pislik uzaklaştırılır. 
2. Paspaslar kauçuksa dışarıda deterjanlı suyla yıkanır, halıysa sulu bezle silinir. 
3. Süpürge makinesi ile halı ve koltuklardaki toz emilir, bagaj halısı da temizlenir. 
4. Pedallar, kapı kenarları, bagaj kapağı ve motor kaputu kenarı köpüklü bezle silinir. 
5. Camlar, kapılar, kapak ve kaput kapatılır, basınçsız su ile toz ve kir yumuşatılır. 
6. Su ile araç komple yıkanır. 
7. Peluş ve şampuânla araç mekanik olarak el hareketleri marifetiyle iyice yıkanır. 
8. Aracın ilk yarısı (kuzey/güney hattında uzunlamasına) köpüklenince suyla durulanır. 
9. Aracın kalan yarısı yıkanır ve yine suyla durulanır. 
0. Jantlar peluşla ve lastikler fırçayla yıkanır. 
A. Araç komple bir defa daha suyla durulanır. 
B. Yıkama yerinden kurulama yerine alınır. 
C. Aracın dışı havsız ARABA SİLME BEZİ ile ISLAK SİLİNİR ve bez sürekli sıkılır. 
D. Kapılar açılarak önce kapı camları, sonra ön/arka cam içten silinir. 
E. Aracın gösterge tablosu ve orta konsolu silinir. 
F. Jantlar ve tamponlara silikon tabaka sıkılır. 
G. Paspaslar yerleştirilir, temiz karton konulur, parfüm sıkılır. 
Share:

How you can get top grades, to get a best job.

How you can get top grades, to get a best job.

Ziyaret Sayısı

Labels

Recent Posts

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Search This Blog